Ayasofya Camii Oldu
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN AÇIKLADI. ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN DEDİ AYASOFYA CAMİİ İBADETE AÇILDI.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay kararı ile Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin, “Ayasofya Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.” dedi.
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın bu kararı ile Ayasofya’da ibadetin yolu açılmış oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 20.53’te millete seslenecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını “hayırlı olsun” mesajıyla paylaştı
Erdoğan paylaşımında, “İstanbul İli, Fatih İlçesinde bulunan Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24.11.1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay Onuncu Dairesinin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/16015, K:2020/2595 sayılı kararı ile iptal edildiğinden, Ayasofya Camii’nin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35. maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
Ayasofya’yı camiden müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararına iptal
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştayda dava açtı.
Davayı duruşmalı inceleyen Daire, 2 Temmuz’daki duruşmada tarafları dinledi.
Daire, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.
Ayasofya’nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği belirtilen gerekçede, “Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz.”” denildi.
Ayasofya ile ilgili yargısal süreç
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005’te Danıştay’a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.
Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005’te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008’de ise Ayasofya Camisi’nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016’da tekrar Danıştaya dava açmıştı.
Derneğin, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018’de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya’nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, “incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.
MİLLET VEKİLLERİ AYASOFYA KARARINI AYAKTA ALKIŞLADILAR.
Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı TBMM Genel Kurulunda okundu. Milletvekilleri kararı ayakta alkışladı.
Milletvekilleri, Ayasofya kararını ayakta alkışladılar.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, sosyal meydan yaptığı açıklamada, “TBMM’de Cumhurbaşkanlığı Ayasofya kararnamesi okundu. Milletvekilleri büyük bir çoşku ve sevinçle ayakta alkışladılar. Gazi meclisimizde büyük bir çoşku yaşandı. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin.” dedi.
Abdullah Gül’den Dikkat çeken Ayasofya açıklaması
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danıştay’ın Ayasofya kararının ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Gül, “Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması hayırlı olsun. Bu tarihi karar aziz milletimizi mutlu etmiştir. Emeği geçenleri tebrik ederim.” ifadelerini kullandı.
İşte Gül’ün o tweeti:
Bu haber 599 kez okundu.-
BASIN AÇIKLAMASI
-
KIRŞEHİR’DE 11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜNDE FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTURULDU
-
KIRŞEHİRDE İL VE İLCELER YİNE HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ YİNE ATASINI ANDILAR
-
MUCUR YABANLI AŞİRETİNDEN YUSUF ERKANLI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
NECMETTİN ERKÂN ULAŞTIRMA BAKANI ABDÜLKADİR URALOĞLUNU ZİYARET ETTİ
-
TUSAŞ AİLESİ OLARAK TARİFSİZ BİR ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ